• 12. září 2022

Fyzion

Vše začíná u problému

Každá aplikace či produkt musí řešit nějaký problém nebo inovovat trh či nějaký proces. Přesně tak vznikl i Fyzion, přirozeně, jako řešení určitého problému. Manželka jednatele naší firmy Endevel si před pár lety začala stěžovat na problémy, které jí znepříjemňují vykonávání práce fyzioterapeuta. Šlo především o neustálé dohledávání karet pacientů, přehlednost v rezervacích a spoustu dalšího. Nějaký čas jsme věnovali analýze jejích problémů. Pečlivě jsme sepsali vše, co by ocenila, aby aplikace uměla. Po takové analýze vznikají hypotézy, které je potřeba ověřit s větší skupinou. A tak jsme vyrazili za dalšími fyzioterapeuty a ptali se jich, jestli mají podobné problémy. Následně jsme usoudili, že čas digitalizace fyzioterapie právě nadešel!

Provázat a propojit

Na základě počáteční analýzy a ověření hypotéz jsme se pustili do drátového modelu. To znamená, že vymýšlíme celkové fungování aplikace a její základní strukturu. Jak je patrné z obrázku dole, i pár screenshotů může znamenat desítky provázaností. V této fázi se struktura často mění na základě prvotních testování a zpětné vazby od fyzioterapeutů.

Snímek obrazovky 2022-07-28 v 13.12.51

Čas na make-up

Po dokončení drátového modelu a struktury aplikace jsme se pustili do tvorby designu. V této fázi je důležité myslet nejen na to, aby aplikace byla nejen hezká, ale i uživatelsky přívětivá (UX). O to se postaral nás designer společně s produktovým manažerem. Při tvorbě designu je důležité myslet na to, kdo je cílová skupina, jak moc si rozumí a je zvyklá na podobné webové aplikace a tomu přizpůsobit i finální UI a UX.

Snímek obrazovky 2022-07-28 v 13.59.24

Usability testing

Ve chvíli, kdy jsme měli hotovou první verzi designu, jsme opět obešli fyzioterapeuty a provedli s nimi takzvaný usability testing. Ten spočívá v zadávání jednoduchých úkolů a sledování, jak si s nimi cílová skupina poradí. Hodně to napoví, zda se povedlo trefit do potřeb "cílovky". Dobře připravený usability testing dokáže odhalit spoustu drobností, které jsou u aplikace klíčové. Někdy se může stát, že na vás uživatelé chrlí zpětnou vazbu a vy si musíte prioritizovat, co se udělá jako první a co až později. Často se stane, že i z MVP (Minimum Viable Product - minimální životaschopný produkt) toho hodně vyházíte, protože pro rozjetí produktu nejsou až tak důležité. I sám Antoine de Saint-Exupéry říkal: "Dokonalosti není dosaženo tehdy, když už není co přidat, ale tehdy, když už není co odebrat." Na to je při stavbě MVP dobré myslet.

Konec začátku

Vývoj začal týden po dokončení přípravné fáze a probíhal následující měsíc. Momentálně probíhají dokončovací práce a aplikace se chystá na své první fyzioterapeuty. Několik již o aplikaci projevilo zájem, což nás moc těší! Protože čím více fyzioterapeutům ušetříme čas, tím více času bude na jejich pacienty.
Důležité ale je, že teď jsme teprve na začátku první fáze aplikace přičemž počítáme minimálně s pěti. V každé z nich budeme přidávat nové funkce na základě zpětné vazby od fyzioterapeutů.

Více na https://fyzion.cz

fyzion

Rádi byste realizovali podobný projekt?

Mrkněte, jak spolupráce s námi probíhá.