• 26. dubna 2023

Jeden web. Nespočet užití!

Grafika na míru

Klient, ve spolupráci s externím grafikem, dodal grafický vizuál navržený v aplikaci inVision. Výhodou takového návrhu je, že většina aplikací (inVision, Figma, Adobe XD) obsahují hodnoty potřebné pro kódování HTML a jednoduše by se dalo říct, že stačí vzít dané hodnoty a přepsat je do kódu. V praxi to bohužel není tak úplně jednoduché, protože hodnoty se flexibilně mění v různých rozlišeních. Je tedy vždy lepší dělat grafické návrhy na více zařízení. Minimálně na desktopovou verzi a na mobil. Zde jsme měli k dispozici jen návrh pro desktopovou verzi, takže bylo naším úkolem vypořádat se s různými velikostmi obrazovek. To se samozřejmě neobešlo bez drobných komplikací, ale nakonec jsme ve spolupráci s klientem a grafikem frontendovou stránku webu doladili ke spokojenosti všech.

Více webů v jednom administračním rozhraní

Dalším oříškem byl fakt, že projekt měl obsahovat desítky webů v jednom administrátorském rozhraní. Výsledkem by tedy byly weby graficky jednotné s rozdílným obsahem, na základě poradce. To by samo o sobě nebyl takový problém. Při správném návrhu webu a CMS by se jednalo jen o administrační změny, které si může udělat klient sám.

Problém nastal, když se začal měnit ne obsah, ale logika funkcí na základě poradců. Například všichni poradci mají v úvodním obrázku svou fotku na transparentním pozadí.
Jeden z poradců, ale vyžadoval, aby měl v úvodním obrázku ne jednu, ale hned čtyři osoby. To je celkem velký zásah do navržené grafiky, která počítá jen s jednou osobou a vše se tomu přizpůsobuje. Je tedy nutné nejen vymyslet, jak tam obrázek dostat, ale také mít možnost si tuto funkci zapnout a vypnout. Zpravidla se stává, že v takových případech přijde klient za 3 až 6 měsíců zpět s požadavkem, že by chtěl zpátky fotku jen s jednou osobou. V tu chvíli musíte být připravení mu říct: “Jasně, můžete si to vypnout sám, jednoduše v CMS přes jediný checkbox”.

Jednoduchost především

Stejnou míru, kterou jsme věnovali flexibilitě, jsme vložili i do jednoduchosti. Například, jestliže chcete přidat nějaký text všem poradcům, nemusíte jej psát desetkrát ke každému poradci. Stačí ho napsat jednou do rozhraní CMS a následně již na jednotlivých webech vybrat textovou šablonu. Tímto lze jednoduše dělat personifikované textové šablony (například pro muže a ženy) rychlým a jednoduchým způsobem.

Reprezentativní vizitka

V jednom projektu jsme vytvořili weby pro několik desítek až stovek finančních poradců. Ti mají díky tomu nejen reprezentativní vizitku, ale i nástroj, díky kterému mohou, v těchto těžkých časech jednoduše prezentovat své služby a snadno se kontaktovat s potenciálními klienty.

header_macbook

Rádi byste realizovali podobný projekt?

Mrkněte, jak probíhá spolupráce s námi.